Historien om nøtteknekkeren

Opprinnelsen av den første nøtteknekkeren i tre er ikke akkurat veldig kjent, men jeg har tatt en titt på historiene eller eventyret som beskriver den som jeg har tekt å dele med dere.

for lenge, lenge siden, kunngjorde en tysk bonde en konkurranse som gikk ut på å finne den beste enheten som ville hjelpe ham med å skrelle nøtter. Snekkeren foreslo å kutte med en liten sag, soldaten foreslo å skyte nøtten og dukkemakeren – en tredukke med en spesielt sterk kjeve som var perfekt til å knuse harde skall. Denne løsningen ble mest likt, så bonden ga opphavsmannen et helt verksted, og slik ble den første fabrikken opprettet. Visstnok så har trefigurer med en mutterknusemekanisme blitt produsert i Tyskland siden 1500 -tallet. Fødestedet deres er malmfjellene i Sachsen, i nærheten av Seitten, Grunhainichen og Olbernhau – det såkalte landet av treleker. Etter hvert som populariteten til nøttenkekkere i tre vokste over hele Europa, ble de også behandlet mer som gjenstander som brakte lykke til hjemmet. De nådde USA med amerikanske soldater som kom tilbake fra andre verdenskrig

Ok, da vet vi litt om opprinnelsen, men hvordan ble nøtteknekkeren koblet til julen?

Her kommer kunsten inn i bildet – først litteratur, deretter musikk og så ballett. Det startet med det vakre eventyret “Nøtteknekkeren og musekongen” av E.T.A. Hofmann, skrevet for over 200 år siden. Hovedpersonen Klara, som til jul får en nøtteknekkerdukke og slik begynner dette magiske juleeventyret. Historien ble internasjonalt kjent takket være den franske versjonen oversatt av Alexander Dumas. Det var denne versjonen som inspirerte skaperne (Petipa og Tsjaikovskij) av den velkjente balletten under samme tittel. I dag, nesten 130 år etter premieren, er denne balletten et fast inventar i førjulsrepertoaret til teatre rundt om i verden. I USA står inntektene fra denen forestillingen for 40% av det årlige billettsalget.

Nøtteknekkeren som en jule-flaggskip-dekorasjon kom allerede på 1950 –tallet. De vakreste nøtteknekkere er selvfølgelig kunstneriske håndpyntede ornamenter. Selv om de berømte trefigurene kan bestå av så mange som 130 elementer, har også vår nøtteknekker intrikate detaljer, blåst i glass, malt og dekorert for hånd. Det fine med nøtteknekkeren er at de også er mer lekne dekorasjoner og finnes i utallige varianter.

Ta en titt i nettbutikken om vår nøtteknekker faller i smak!

No Comments

Post A Comment